top of page

Jogging styrker hukommelsen

Oppdatert: 16. okt. 2021

Kunnskap øker min motivasjon for å ta tak i helsen min - her deler jeg det som gjorde at jeg kom i gang med jogging - håper flere blir inspirert!


Vi vet hva mosjon gjør for hukommelsen, konsentrasjonen, kreativiteten og helsen generelt (jf. Illustrasjonen). Legg bort mobil, pc eller andre stimuli som opptar hjernen! Når hjernen får hvile, øker du stresstoleransen din! Mange av oss har også en del stillesittende arbeid nå med hjemmekontor. Hoftebøyer, baksidelår og brystmusklene er noen av musklene som kan blir stramme ved mye sitting.

Hvert år publiseres det rundt 100 000 vitenskapelige artikler om hjernen, det vil si en studie hvert fjerde minutt! Det organet som styrkes aller mest under fysisk aktivitet er hjernen! Nysgjerrig på noen av fordelene med fysisk aktivitet?


1. Fra du er 25 år krymper hjernen din – Du kan forynge hjernen med to år ved å gå i raskt tempo i 40 minutter tre ganger i uka.


2. Sliter du med hukommelsen? I dine to hjernehalvdeler sitter hver sin hippocampus (hukommelsessenteret). Beste medisinen for å styrke hukommelsen skjer ved å forstørre hippocampus – er jogging! Hippocampus er også viktig for å regulere følelser og dempe uro.


3. Beste effekten for å lære noe nytt – er å være i bevegelse mens du skal tilegne deg ny kunnskap. Det viser seg også at du tenker bedre stående. Et viktig poeng for å lære best mulig er å legge mobilen i et helt annet rom - mer om det senere.


4. Tungt å koble på kreativiteten? Avdøde Steve Jobs foretrakk gåturer, fordi det ga betydelig mer inspirasjon, enn å sitte rundt et bord. Historien viser til flere kreative personer som viste til hva mosjon gjorde med skaperevnen deres.


5. Gåturer påvirker hjernens koblingsområder, noe som innebærer at du også blir mer effektiv.


6. Å bevege seg anses som en av de bedre stressbehandlingsmetodene.

7. Hos mennesker som har store utfordringer med stress og uro, viser det seg at deres hippocampus er mindre enn normalen – som trolig skyldes at stresshormonet kortisol har brutt det ned. Derfor er det desto viktigere å kjenne igjen de kroppslige signalene og skape en god balanse mellom hvile og fysisk aktivitet. Stresser du for mye risikerer du å krympe hukommelsessenteret ditt!


8. Kortisolnivåene dine øker under trening, men etter trening trenger ikke kroppen samme stresspåslaget og kortisolnivåene synker til lavere verdier enn du hadde før du begynte å løpe! Og fortsetter du å jogge, vil økningen av kortisol bli mindre og mindre, og synke mer og mer etterpå. Kort fortalt: Trening lærer kroppen din å ikke reagere så sterkt på stress!

9. Mosjon øker også størrelsen på frontallappen i hjernen – som bidrar til bedre humør og at du ikke overreagerer på situasjoner. Minst 30 minutter med løping to-tre ganger i uka har samme effekt som medisiner ved depresjon. 20-30 minutters gange om dagen beskytter også mot nedstemthet og får deg til å føle deg bedre. Effekten kommer etter trening, og varer opptil to timer, men fortsetter du å trene vil nivåene av «godhormonene» på sikt øke, ikke da bare etter trening - men gjennom hele døgnet.

10. Trening øker hormonet dopamin og øker dermed konsentrasjonsevnen. Du lar deg ikke i like stor grad distraheres. Har du nedsatt dopamin forstyrres du lettere av bakgrunnsstøy. Her er en løpetur bedre enn en gåtur. Jo mer du trener – jo mer dopamin får du!


11. Ved trening øker du et særdeles viktig middel; BDNF! Dette beskytter hjernecellene dine mot ting som ellers kunne skadet de eller tatt livet av dem. BDNF øker også forbindelsene mellom hjernecellene, noe som gjør BDNF viktig for læring og hukommelse. Kondisjonstrening (gjerne intervalltrening) bidrar best til å øke BDNF-nivåene.


Trening gjør oss bedre rustet for å møte en verden som ligner mindre og mindre på den vi ble utviklet for.
44 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page